Interview Yannick Schut: Van Jong Oranje weer terug op het vertrouwde DBD-honk

Yannick_Schut_crop_small
Hoe oud ben je nu? 19 jaar Welke school/studie doe je? Ik ben net geslaagd voor het VWO en ga na de zomer in Groningen starten met de studie bedrijfskunde. Hoe vaak in de week train je? 2x waterpolo bij DBD en daarnaast loop ik nog zo’n 2x per week hard. Onlangs heb ik de marathon obstacle run gedaan in iets meer dan 7 uur. Verder fitness ik nog 2x per week. Door zoveel te sporten voel ik me goed en kan ik de hele polowedstrijd knallen.  Heb je naast al je sportieve activiteiten nog andere hobby’s?  Daar heb ik geen tijd meer voor; mijn weken zijn goed gevuld.

In welk team zit je? Heren 1 Op welke positie lig je het liefst? Maakt niet uit, ben allround en zelfs in te zetten als keeper, maar het liefste lig ik op de kop in schutterspositie. Heb je een bijnaam? “Janice”, dankzij Paco, verder weet niemand waarom en misschien weet Paco het ook niet?! Wat zijn je sterke en minder sterke kanten wat betreft waterpolo? Ben zeer allround, maar bij polo op hoog niveau zoals ik dat bij Jong Oranje speelde merkte ik dat mijn lichte bouw een nadeel was. In de competitie bij DBD is dat geen probleem. Hoe oud was je toen je lid werd van DBD? Toen ik in 2009 in Best kwam wonen ben ik bij de minipolo begonnen en zo de polosport leren kennen, want daarvoor speelde ik hockey.

Bij welke team werd je ontdekt als talent? Toen ik 14 jaar was en onder de 15 speelde, werd ik gescout als talent. Ik mocht een proeftraining meetrainen met de Regio Zuid, maar werd toen afgewezen. Doordat ik toen al met Heren 1 meetrainde, heb ik veel geleerd en afgekeken van mijn teamleden. Een jaar later werd ik met 15 jaar wel tot de regio-selectie toegelaten en heb ik met de WOC competitie meegedraaid, waarin de verschillende regio-teams het tegen elkaar opnemen. Tijdens het jaarlijkse eindtoernooi werd ik ontdekt door de Nederlands jeugdcoach en kreeg ik de uitnodiging om met Jong Oranje mee te gaan trainen. Ik moest toen binnen een week beslissen bij welke club ik op hoog niveau ging poloën, want dat was verplicht bij Jong Oranje. Zodoende koos ik voor PSV. En hoe verliep de periode bij Jong Oranje? Het was een onder de 17 team, waarmee ik diverse jeugdtoernooien in het buitenland heb gespeeld. Het hele seizoen was gericht op het kwalificatie toernooi voor de Olympische Jeugdspelen. Helaas ging de beslissende partij in dit toernooi met 10-9 tegen Oekraine verloren en gingen we niet naar de Olympische Jeugdspelen met Jong Oranje.

Dat was wel een teleurstelling natuurlijk, hoe ging het daarna verder? Omdat er boven de 17 geen belangrijk eindtoernooi in het verschiet lag een jaar later, heb ik besloten om te stoppen met Jong Oranje. Tot dat besluit kwam ik mede doordat ik werd verplicht om de hele zomer door te trainen en ik was van plan om op vakantie te gaan en dat was niet te combineren met de verplichtingen van Jong Oranje. Vorig jaar heb ik daarom het hele jaar voor PSV gespeeld. Sinds wanneer ben je weer bij DBD teruggekomen? Vanaf september 2016 ben ik weer terug bij mijn oude, vertrouwde cluppie! Ik miste mijn vrienden en mijn sociale leven bij DBD, want ook bij PSV speelde ik het hele weekend, zaterdag en zondag en veelal ‘s avonds. Op stap met vrienden zat er daardoor niet echt in.  Hier bij DBD werd ik met open armen ontvangen en werd ik herenigd met mijn beste vrienden bij DBD.  En heb je nog contact met oud-teamleden van Jong Oranje? Ja, met een tweetal heb ik af en toe nog contact. Wat vond je het mooiste van je tijd bij Jong Oranje? Het mooiste waren de laatste 3 maanden tot het kwalificatie toernooi voor de Olympische Jeugdspelen, waarbij we van trainingskamp naar trainingskamp reisden. Verder werd het aantal trainingen flink opgeschroefd; er kwamen 3 ochtend trainingen bij. Ik was in die periode bijna niet op school te vinden; we hadden echt oogkleppen op en gingen we er met z’n allen voor. Iedereen had de spirit om iets neer te zetten. Daarbij kwam ook extra aandacht met media interviews en meer publiek bij de wedstrijden. Tijdens de wedstrijden zelf was het een geweldig gevoel om met de Nederlandse badjas aan het volkslied te zingen: kippenvel. Wat heb je geleerd van je tijd bij Jong Oranje? Natuurlijk veel polo techniek en tactiek, maar als persoon heb ik me ontwikkeld en heb ik leren omgaan met druk; penalties bij DBD zijn nu easy. Daarnaast heb ik dagelijks nog steeds veel aan de discipline, doorzettingsvermogen en winnaarsmentaliteit, die we aan de dag moesten leggen bij Jong Oranje

Je speelt nu een jaar bij DBD, zijn je verwachtingen uitgekomen? De doelstelling was om kampioen te worden en dat is niet gelukt, de rivalen waren gewoonweg te sterk, maar we zijn wel gepromoveerd. En we zijn met z’n allen duidelijk beter gaan spelen, dus ik heb zin in het nieuwe seizoen. Zeker nu we een oud teamlid van PSV en een coach erbij hebben. Ondanks dat ik in Groningen ga studeren zal ik op vrijdag blijven trainen en in het weekend wedstrijd blijven spelen met DBD Ik heb er zin! Is je rol bij DBD ook anders doordat je Jong Oranje ervaring hebt? Bij DBD is het niveau natuurlijk lager dan bij Jong Oranje, maar dat betekent niet dat het saai is. Ik vermaak me prima en heb ook een dragende rol: Er wordt verwacht dat ik er op de beslissende momenten ben. Bij een klote wedstrijd laat ik mijn koppie niet hangen en probeer ik het team vlot te trekken. Ik wil wel groeien om wat actiever de coachende rol te vervullen de komende tijd. Hoe zou jij DBD karakteriseren? Wat ik vet vind aan DBD (Heren 1 en 2): de open en gemakkelijke sfeer. Iedereen hoort erbij en voor iedereen is er plaats; ongeacht niveau.

Yannick, bedankt voor het interview en veel succes en plezier gewenst het komende seizoen!